چکیده
زمينه. در این مقاله، به بررسی مقدماتی ویژگیهای روانسنجی مقیاس استحکام معنوی پرداخته شده است. استحکام معنوی به عنوان یک ویژگی شخصیتی تعریف میشود که افراد را قادر میسازد تا از طریق ارتباطات مقدس خود با خدا، دیگران و خودشان، مصیبتها را تحمل کنند و معنایی رهایی بخش از آن بسازند.
روش کار. طرح پژوهش توصیفی از نوع تحلیل عاملی بود و جامعه آماری پژوهش همۀ دانشجویان دانشگاه زنجان در سال تحصیلی 1400-1401 بود که از میان آنها به روش نمونهگیری خوشهای تصادفی با حجم نمونه 480نفر میباشد. برای انجام پژوهش، از مقیاس استحکام معنوی ونتونگرن و همکاران (2019) استفاده شد.
يافتهها. نتایج پژوهش نشان داد که آلفای کرونباخ برای خرده مقیاسهای استقامت معنوی 70/0، پشتکار معنوی 72/0، هدف رستگاری 70/0و کل مقیاس82/0 میباشد. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نیز رابطه معناداری بین متغیرهای مشاهده شده و سازههای نهفته را تأیید کرد و نشان داد که ساختار سه عاملی پرسشنامه از برازش مطلوبی در نمونهها برخوردار است.
نتيجهگيری. مقیاس استحکام معنوی در بین دانشجویان از درستیآزمایی و قابلیت اعتماد مطلوبی برخوردار است و استفاده از این ابزار در تحقیقات آینده قابل اعتماد است.
پیامدهای عملی. در پژوهشهای آتی میتوان از این مقیاس در پژوهش گوناگون از جمله پژوهشهای بالینی، بهداشت روان، روانشناسی سلامت و روانشناسی دین بهره برد.