Logo-srhs
ثبت‌شده: 01 خرداد 1402
پذیرفته‌شده: 26 شهریور 1402
انتشار الکترونیکی: 01 مهر 1402
EndNote EndNote

(Enw Format - Win & Mac)

BibTeX BibTeX

(Bib Format - Win & Mac)

Bookends Bookends

(Ris Format - Mac only)

EasyBib EasyBib

(Ris Format - Win & Mac)

Medlars Medlars

(Txt Format - Win & Mac)

Mendeley Web Mendeley Web
Mendeley Mendeley

(Ris Format - Win & Mac)

Papers Papers

(Ris Format - Win & Mac)

ProCite ProCite

(Ris Format - Win & Mac)

Reference Manager Reference Manager

(Ris Format - Win only)

Refworks Refworks

(Refworks Format - Win & Mac)

Zotero Zotero

(Ris Format - Firefox Plugin)

معنویت پژوهی در علوم سلامت . 1402؛1(1): 25-37.
doi: 10.34172/srhs.2023.003
  تعداد مشاهده چکیده: 429
  تعداد دانلود PDF: 255

مقاله پژوهشی

پیش­ بینی خودناتوان­ سازی تحصیلی بر اساس میزان اشتیاق تحصیلی و هوش معنوی دانشجویان

نرگس پورطالب* ORCID logo، فروزان جانمردی ORCID logo، مهدی خلیلی ORCID logo

1 گروه روان‌شناسی، مؤسسه آموزش عالی رشدیه، تبریز، ایران
*نویسنده مسئول: پست الکترونیکی: pourtalebn@gmail.com

چکیده

مقدمه. خودناتوان­سازی کوششی است احتیاطی برای دستکاری نگرش دیگران نسبت به نتایج عملکرد، تا از این طریق قبل از هر رویدادی که احتمال دارد عزت نفس فرد را به مخاطره بیاندازد، به جای آنکه شکست را قبول کند، به دنبال یافتن دلایل باورکردنی برای توجیه عدم موفقیت خود می­باشد. هدف از این پژوهش، بررسی پیش ­بینی خودناتوان­سازی تحصیلی بر اساس میزان اشتیاق تحصیلی و هوش معنوی دانشجویان بود.

روش کار. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل دانشجویان شهر تبریز به تعداد 151 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 بود و به شیوه نمونه­ گیری در دسترس انجام گرفت. داده ­ها از طریق پرسشنامه خودناتوان­سازی تحصیلی جونز و رودوالت (1982)، پرسشنامه اشتیاق تحصیلی فردریکز، بلو منفیلد و پاریس (2004) و پرسشنامه هوش معنوی بدیع و همکاران (1389) گردآوری شد. داده­ها با استفاده از شاخص­های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، شاخص­های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.

یافته­ ها. ماتریس همبستگی بین متغیرهای پژوهش نشان داد که بین دو متغیر بعد رفتاری اشتیاق تحصیلی با خودناتوان­سازی تحصیلی در بین دانشجویان رابطه معنی­ دار و مثبت وجود دارد و بین دو متغیر بعد هوش معنوی (تفکر کلی و اعتقادی) با خودناتوان­سازی تحصیلی در بین دانشجویان رابطه معنی­ دار و مثبت به ترتیب وجود دارد. یافته­ های پژوهش نشان می­ دهد که بین بعد رفتاری اشتیاق تحصیلی (رفتاری، عاطفی، شناختی) و هوش معنوی (تفکر کلی و اعتقادی) با خودناتوان­سازی تحصیلی در بین دانشجویان رابطه معنی­ داری وجود دارد.

نتیجه­ گیری. با توجه به نتایج به­ دست آمده از این مطالعه مشخص شد که رفتارهای خودناتوان­ ساز تحصیلی بر اساس اشتیاق تحصیلی و هوش معنوی پیش­ بینی می­ شود، این نتایج بیانگر آن است که رفتارهای خودناتوان­ ساز تحصیلی دانش­ آموختگان برای سیستم آموزشی کشور سودمند نیست و باید راهبردهایی در این زمینه ارائه شود.

پیامدهای عملی. نتایج پژوهش حاضر می­ تواند برای برنامه ­ریزان فرهنگی، آموزش و پرورش و نهادهای تربیتی کشور، در جهت توسعه سطح اشتیاق تحصیلی و هوش معنوی دانشجویان توجه، دقت نظر و برنامه ­ریزی نمایند تا بتوانند از وقوع و پدیدآمدن رویداد آسیب­زای رفتارهای خودناتوان ­ساز تحصیلی در بین دانشجویان که قطب تأثیرگذار در پیشرفت علمی و صنعتی کشور هستند ممانعت به­ عمل آورند.

کلید واژه ها: اشتیاق تحصیلی, خودناتوان سازی تحصیلی, دانشجویان, هوش معنوی
نام
نام خانوادگی
پست الکترونیکی
نظرات
کد امنیتی


تعداد مشاهده چکیده:

Your browser does not support the canvas element.


تعداد دانلود PDF:

Your browser does not support the canvas element.