چکیده
زمینه. شناخت و رعایت حقوق بیماران توسط پزشکان برای ارتقای کیفیت مراقبتها و افزایش اعتماد و رضایت بیماران اهمیت بالایی دارد. به همین منظور آگاهی از این حقوق برای پزشکان ضروری است. در این پژوهش به بررسی آگاهی پزشکان از منشور حقوق بیمار در بیمارستان های آموزشی شهر خرم آباد لرستان پرداخته شد.
روشکار. این پژوهش، مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی بود و جامعه آماری این پژوهش را پزشکان شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر خرم آباد در سال 1399 تشکیل دادند. نمونه به تعداد 145 نفر با استفاده از روش در دسترس تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ای که قبلا روایی آن به روش صوری و محتوايی و پایایی آن به روش بازآزمايی سنجیده شده بود؛ استفاده شد. تحلیل داده ها با آزمونهای کولموگروف- اسمیرنوف، t مستقل، Anova و همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد.
یافتهها. نمره آگاهی کل از منشور حقوق بیمار در بین پزشکانی که در مطالعه شرکت نمودند 85/5 ± 44/95 محاسبه گردید. میزان آگاهی 1/93 درصد از پزشکان عالی، 5/5 درصد خوب و 4/1 درصد متوسط بود. طبق یافته های مطالعه ارتباط معناداری بین سن، جنس و منبع آگاهی پزشکان با میزان آگاهی آنها از منشور حقوق بیمار دیده نشد. طبق یافته ها با افزایش سابقه کاری و بالاتر رفتن میزان تحصیلات میزان آگاهی از منشور حقوق بیمار افزایش مییافت. میزان آگاهی روانپزشکان در بالاترین حد (100) و میزان آگاهی پزشکان عمومی در کمترین حد (8/6 ± 83/92) بود.
نتیجهگیری. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که میزان آگاهی پزشکان از حقوق بیمار در سطح بالایی قرار داشت. این بالا بودن آگاهی پزشکان به علت آموزش صحیح اخلاق پزشکی و منشور حقوق بیمار در طول سالهای اخیر به پزشکان است. لذا تداوم و تقویت آن ضروری به نظر میرسد. نتایج این مطالعه را میتوان به عنوان معیاری برای تصمیم گیران و برنامه ریزان حوزه بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به کار گرفت تا آموزش به پزشکان و کادر درمان و زمینه سازی برای اجرای منشور حقوق بیمار و افزایش رضایت و سلامت بیماران تحقق یابد.
پیامدهای عملی. این مطالعه با ارائه تصویری از آگاهی پزشکان از منشور حقوق بیمار در بیمارستانهای آموزشی به شناسایی و رفع چالشهای این حوزه کمک میکند و تلاش برای جلب رضایت بیماران باعث ارتقای کیفیت مراقبتهای بهداشتی میشود.