چکیده
زمینه. افسردگی، اضطراب و استرس را میتوان از جمله رایج ترین مشکلات روانشناختی افراد جوامع بشری امروز دانست. به طوری که تقریبا شش درصد از افراد در طول عمر خود، به افسردگی و اضطراب دچار میشوند. افزایش اختلالات روانپزشکی و مشکلات رفتاری قبل از دوران بلوغ و بعد از آن نشانگر افزایش آسیبپذیری فرد در دورهی نوجوانی می باشد. یکی از اختلالات رایج دوره نوجوانی آشفتگی هیجانی می باشد.یکی از مولفه های تاثیرگزار بر بهزیستی نوجوان تحول مثبت نوجوانی است. . همچنین چگونگی کنار آمدن با نشانگان افسردگی، اضطراب، استرس به عوامل متعدد و پیچیده ای وابسته است که از این میان، میتوان هوش معنوی را از جمله عواملی دانست که در دو دهه اخیر توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است.
روش کار. این پژوهش بر اساس زیربنای نظری، از جمله تحقیقات کمی به شمار میرود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان 15 تا 18 ساله شهرستان چهاربرج می باشد که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای انجام گرفت و حجم نمونه 500 نفر مورد مطالعه قرار گرفت. تحلیل آماری داده های به دست آمده در این پژوهش با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام گرفته شده است.
یافته ها. شاخص های RMR, RMSEA, CFI, AGFI, GFI, X2, X2/df به منظور بررسی برازش مدل پیشنهادی با دادههای گردآوری شده محاسبه گردیدهاند. یافته های حاصل از پژوهش حاضر حکایت از آن دارند، مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی با داده ها برخوردار بوده و میتوان از متغیرهای تحول مثبت نوجوانی و هوش معنوی به منظور تبیین آشفگی هیجانی استفاده کرد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد از بین 5 خرده مقیاس تحول بنیادین، مقیاس ارتباط بیشترین ارتباط منفیو مراقبه کمترین ارتباط منفیرا با آشفتگی هیجانی نشان دادند.همچنین از بین 3 خرده مقیاس آشفتگی هیجانی افسردگی بیشترین ارتباط منفی) و اضطراب کمترین میزان ارتباط منفیرا با تحول مثبت بنیادین نمودار ساختند. از بین 4 خرده مقیاس هوش معنوی، معناسازی شخصی بیشترین ارتباط مثبت و هشیاری متعالی کمترین ارتباط مثبترا با تحول بنیادین مثبت دارند. و از بین 4 خرده مقیاس هوش معنوی، تفکر وجودی انتقادی کمترین ارتباط منفیو معناسازی شخصی بیشترین ارتباط منفیرا با آشفتگی هیجانی دارا میباشند.
نتیجهگیری. در این پژوهش آشفتگی هیجانی با تحول مثبت نوجوانی رابطه منفی و معنادار داشت و همچنین بین هوش معنوی و آشفتگی هیجانی رابطه منفی معنادار آشکار شد. بر این اساس میتوان از